Beschuit met regenboog-muisjes

Geplaatst op

Eric heeft bij zijn werkgever beschuit met muisjes uitgedeeld. Niet zomaar muisjes maar in regenboogkleuren. Aanleiding is dat zijn werkgever een nieuwe geboorteverlofregeling heeft aangenomen. Hierin is opgenomen dat het niet uitmaakt hoe een werknemer ouder wordt; iedere werknemer heeft recht op 10 weken geboorteverlof. Ook als je niet juridisch ouder bent of wordt.

Eric is anderhalf jaar geleden begonnen bij zijn werkgever voor gelijke rechten bij geboorteverlof. (Zie ook de afgelopen berichten op onze blog: BRON en het gesprek met het College van Bestuur) Landelijk gezien is de regeling voor geboorteverlof voor niet-traditionele gezinnen ontoereikend. Sommige ouders vallen tussen wal en schip en hebben bij de geboorte geen recht op verlof. Landelijk moet je immers aantonen dat je op papier juridisch ouder bent bij geboorte. In een situatie via draagmoederschap kunnen de officiële papieren dusdanig lang op zich wachten, dat het recht op geboorteverlof vervalt.

In november werd de knoop dan eindelijk doorgehakt: Fontys stemde in met de nieuwe geboorteverlofregeling. Hierbij is direct ook meer-ouderschap en co-ouderschap in de regeling meegenomen zodat alle ouders gebruik kunnen maken van geboorteverlof. Zie ook het artikel dat bij Fontys is gepubliceerd.

Veel collega’s, op verschillende locaties, hebben het proces van de regeling nauwlettend gevolgd. Dit werd duidelijk toen het nieuws over het akkoord van de nieuwe regeling zowel binnen als buiten de hogeschool verspreidde. Hij heeft veel felicitaties ontvangen. Om de nieuwe geboorteverlofregeling te vieren heeft hij alle collega’s getrakteerd op beschuit met regenboog-muisjes. Omroep Venlo heeft hier een artikel over gemaakt.

Foto: Omroep Venlo