Onze eerste informatiesessie over draagmoederschap

Geplaatst op

Dat was spannend! Onze eerste keer dat we in contact kwamen met gelijkgestemden buiten onze eigen vertrouwde omgeving. Ondanks dat het een online bijeenkomst was, voelde het toch heel persoonlijk. Maar ook niet geheel onbelangrijk, iets waar wij voor de eerste keer officieel aan mee doen.

Stichting Meer dan Gewenst organiseerde een online informatiesessie over draagmoederschap.

Advocaten Nicoline Veenendaal (www.andersfamilierecht.nl) en Jo-an van der Tol (www.wensfamilierecht.nl) gaven een presentatie over juridische stappen in het proces. Ze zijn dé experts in Nederland op het juridische deel van draagmoederschap. Bij een traject van een mannenkoppel en een draagmoeder (en eventueel een eiceldonor) zijn de juridische stappen gecompliceerd. De dragende moeder wordt altijd (ook bij een eiceldonor, niet biologisch verwant aan de dragende moeder) gezien als de moeder en krijgt daardoor bij geboorte gezag over het kind. Is de dragende moeder getrouwd, is de partner ook een gezaghebbende. De biologische vader is daardoor niet gezaghebbend, immers kennen we in Nederland maximaal 2 gezaghebbende personen. Juridisch zal dit dus geregeld moeten worden middels procedures; een adoptieprocedure. Nicoline en Jo-an nemen wensouders en draagmoeders (en eventuele partner) aan de hand in dit proces en begeleiden het tot de volledige stappen tot gezag en erkenning op papier staat van de wensouders.

Voor ons was dit allemaal nieuw, we wisten al wel dat het juridisch niet super geregeld is in Nederland. Toch was het wel even slikken dat er zo veel stappen nodig zijn om juridisch ouder te worden, op welke manier dan ook. We merkten aan onszelf dat we dit aspect al best heftig vonden, omdat je er van uit gaat, dat het straks “jouw” kind is. Het is in ieder geval heel fijn dat we deze uitleg gehad hebben, het is een stap in de puzzel om alle informatie zo goed als mogelijk rond te krijgen.

Het vervolgd van de avond ging over wat meer praktische zaken. Couselaar Sjors Veenendaal (www.studiokinderwens.nl) en kinderwenscoach Sara Coster (www.kinderwenscoach.nl) zetten zich in om alle partijen in het kinderwenstraject te ondersteunen, advies te geven en de juiste doorverwijzing te maken. Sjors heeft, samen met zijn partner, een kind gekregen via een dragende moeder en weet als geen ander wat op het pad komt en waar je rekening mee moet houden. Sjors en Sara hebben aangegeven altijd benaderbaar te zijn, ook voordat er een wensouder of draagmoeder gevonden is. Ze gaan ook individuele gesprekken aan om te helpen alles op een rijtje te zetten alvorens je stappen onderneemt. Iets waar je niet over nadenkt op voorhand, maar wat wel super fijn is dat het bestaat. In alle emoties kunnen we ons voorstellen dat het juist goed is dat iemand de afstand bewaart en met verstand van zaken met je mee kijkt.