Langverwachte draagmoederschapwet naar de Kamer

Gister kregen wij veel berichtjes van familie, vrienden en collega’s. Wij waren nog niet op de hoogte van het laatste nieuws vanuit Den Haag maar minister Franc Weerwind (minister voor Rechtsbescherming) kondigde aan dat hij naar de Kamer gaat met een wetsvoorstel voor draagmoederschap.

Wat houdt het wetsvoorstel in?

De minister heeft een wetsvoorstel gestuurd naar de Kamer voor de regulering van draagmoederschap. Als het wordt aangenomen, zullen kinderen, draagmoeders en wensouders beter juridisch beschermd zijn, met snellere regelingen voor ouderschap en het juridisch gezag. Het wetsvoorstel omvat ook counseling en het waarborgen van informatie over afstamming voor het kind.
Zie ook de afbeeldingen hieronder.

Advocate Jo-an van der Tol, gespecialiseerd in draagmoederschap, sprak in de NPO Radio 1 uitzending met Winfried Baijens over de langverwachte draagmoederschapswet. Het 5 en halve minuut durende interview is hier terug te zien/te luisteren.

Onze eerste reactie, op basis van informatie die wij momenteel hebben

Uiteraard is het een wetsvoorstel en is het nog niet aangenomen in beide Kamers. En ook wij wachten dit in spanning af. Juist omdat er al sinds 2016 een aanbeveling is en eigenlijk tot voor kort stil bleef. Wij vinden het heel fijn is dat er nu in Den Haag iets gaat gebeuren en dat het voor alle partijen goed geregeld wordt. Daarmee blijft een zoektocht van wensouders naar draagmoeders en visa versa niet meer een ‘schimmig’ iets, zijn wensouders gelijk bij geboorte juridisch ouder i.p.v. dat het één tot anderhalf jaar duurt voordat wensouders juridisch ouder zijn, dat de afstamming van het kind wordt vastgelegd en dat er ook een heldere vergoeding voor draagmoeders bepaald wordt. Eigenlijk betekend dit dat veel van de onzekerheden die we verwachten te krijgen daarmee worden weggenomen. Van zoiets kan je alleen maar blij worden.

Momenteel zien we wel, naar aanleiding van het persbericht van stichting Meer dan Gewenst, dat wellicht draagmoederschap in het buitenland door dit wetsvoorstel onzekerder wordt. Wij hopen natuurlijk dat dit nog wordt aangepast, of dat duidelijk wordt dat de landen waar het ook goed geregeld is, wel een optie blijven. Dit omdat wanneer het ons niet lukt in NL, wij dan bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten kunnen uitwijken.

Wij volgen het in ieder geval op de voet en zullen er over schrijven wanneer we wat nieuws weten.

En enorm bedankt aan iedereen die ons, naar aanleiding van het nieuwsbericht uit Den Haag, een berichtje stuurde! Het is echt hartverwarmend om te merken dat iedereen om ons heen enorm betrokken is bij onze zoektocht.

(foto credit: Instagram ministervrb)