Een diepgaand gesprek over de mannelijke kinderwens

Geplaatst op

Enige tijd geleden kregen we een opmerkelijke boodschap van Idelies, een toegewijde seksuologe en genderhistorica die momenteel werkzaam is bij een vooraanstaand Belgisch fertiliteitscentrum. Haar doel? Het doorbreken van het stigmatiserende taboe dat rust op de kinderwens bij mannen en het vergroten van de zichtbaarheid van dit onderwerp. Volgens Idelies wordt de kinderwens nog vaak uitsluitend geassocieerd met vrouwen, waardoor de mannelijke kant van het verhaal in de schaduw blijft. Dit wordt nog complexer wanneer het om mannenstellen gaat, die tegen extra uitdagingen aanlopen. Het was precies deze gedrevenheid die Idelies ertoe bracht om contact met ons op te nemen voor een diepgaand interview, als onderdeel van haar ambitieuze onderzoeksproject.

Tijdens ons recente online gesprek met Idelies, doken we diep in de oorsprong van onze kinderwens. We deelden openhartig hoe we, zowel bewust als onbewust, al lange tijd bezig waren met het idee van ouderschap. We stonden stil bij de invloed van onze ouders en de sociale omgeving op onze verwachtingen en bij de obstakels die we tegenkwamen op onze individuele ‘coming-out’ reis.

We bespraken de diverse routes naar het ouderschap en waarom wij specifiek kozen voor draagmoederschap, ondanks de erkenning dat dit wellicht een van de meest uitdagende wegen is. Dat is toch wel een moment dat we ons realiseerde dat onze reis niet de makkelijkste is en dat we eigenlijk al best veel hebben meegemaakt.

Idelies vroeg ons ook naar onze rolmodellen, de inspirerende figuren die ons kracht gaven op onze reis naar ouderschap. Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat we zonder verhalen waarbij het uiteindelijk wel gelukt is, we waarschijnlijk een heel stuk minder positief zouden zijn. We weten daardoor dat wat we willen niet onmogelijk is, alleen enorm moeilijk.

Ze peilde of we al hadden gekeken naar internationale trajecten. Zeker, zo bezochten we bijvoorbeeld vorig jaar Men Having Babies in Brussel en voerden we gesprekken met een fertiliteitscentrum in San Diego.

Daarnaast vroeg ze naar onze bekendheid met verschillende stichtingen en bijeenkomsten in Nederland. We zijn goed op de hoogte van organisaties zoals Stichting Meer Dan Gewenst en Zwanger voor een Ander, die we regelmatig bijwonen. Ook werden we gewezen op de Vlaamse organisatie De maakbare Mens, waar ook op tal van manieren aandacht wordt besteed aan alle aspecten van een kinderwens.

Vanaf het allereerste moment was ons gesprek met Idelies verrijkend en we kijken vol verwachting uit naar de uiteindelijke resultaten van haar onderzoek. Het onderzoek zal naar verwachting nog ongeveer een jaar in beslag nemen, maar belooft waardevolle inzichten te bieden in de wereld van de mannelijke kinderwens. Als je meer wilt weten over het onderzoek van Idelies, nodigen we je van harte uit om contact met haar op te nemen via idelies.philips@hotmail.be